Veeg de kamer
van je hart schoon…
maak het tot verblijfplaats
van de geliefde.

Het lijkt erop dat het woord ‘radicaal’ de laatste jaren een geheel andere betekenis heeft gekregen. Oorspronkelijk betekent het woord radicaal: afdoende, breed opgezet, grondig, verreikend, enzovoorts, iets goeds dus. Maar het valt mij steeds meer op dat het in onze huidige tijd vooral in verband wordt gebracht met extremisme. Het tegengaan van maatschappelijke onderdrukking van de menselijke maat vraagt nu eenmaal om een radicaal andere aanpak.

Linkse politieke partijen durven de onderdrukkende structuren van de burgerlijke maatschappij eigenlijk niet meer te benoemen, omdat ze bang zijn voor radicaal uitgemaakt te worden. Het is veiliger om een gematigde toon aan te nemen, compromissen te sluiten en de status quo te handhaven. Het is de onderdrukker in ons die kiest voor deze schijnzekerheid. Daarom moet de onderdrukker eerst ‘uit de woning gezet worden’, uit het bewustzijn van de onderdrukten.

Radicaal anders
Getagd op: