Mentorschap: Samen richting duidelijkheid en regie

Als mentor ondersteun ik mensen die te maken hebben met dementie, een
psychiatrische aandoening, een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of een degeneratieve ziekte. Mijn rol is om hen te helpen bij het krijgen van inzicht in hun keuzes en mogelijkheden, zodat zij zelf weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun zorg en welzijn.

Mijn aanpak is gebaseerd op zes praktische stappen, waarmee we samen overzicht scheppen en richting geven. Altijd afgestemd op de unieke situatie en wensen van mijn cliënten.

Stap 1: Kennismaken

Een basis van vertrouwen leggen

Elk traject begint met een kennismaking. Dit is een open en eerlijk gesprek waarin ik luister naar de situatie, wensen en zorgen van mijn cliënt. Samen bepalen we wat belangrijk is en hoe ik hen het beste kan ondersteunen. Vertrouwen en begrip zijn essentieel om verder te kunnen bouwen.

Stap 2: Doelen stellen en motivatie

Wat wil ik en waarom is dat belangrijk voor mij?

In deze stap verkennen we wat de cliënt wil bereiken op het gebied van zorg, welzijn of dagelijks leven. Zijn er vragen over zorgverleners? Over financiën? Over toekomstplannen? Door deze doelen scherp te stellen, ontstaat er een richting die aansluit bij de persoonlijke situatie van de cliënt.

Stap 3: Inventariseren

Wat zijn de opties, en wat heb ik nodig?

Hier brengen we in kaart welke keuzes er zijn en welke informatie nog ontbreekt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over zorgmogelijkheden, beschikbare ondersteuning of juridische aspecten. We bekijken samen wat nodig is om deze keuzes inzichtelijk te maken en overzicht te behouden.

Stap 4: Oefenen

Inzicht krijgen in keuzes en mogelijkheden

Deze stap draait om het helder krijgen van de gevolgen van verschillende keuzes.
Wat betekenen bepaalde beslissingen voor de zorg, financiën of het welzijn? Samen analyseren we de opties en bekijken we hoe deze aansluiten bij de behoeften van de cliënt. Door dit proces krijgt de cliënt meer vertrouwen en duidelijkheid om de juiste beslissingen te nemen.

Stap 5: Stilstaan

Hoe verloopt het proces?

Tijdens het traject staan we regelmatig stil bij de voortgang. Heeft de cliënt
voldoende inzicht in de keuzes? Zijn de verwachtingen realistisch? Werken de
genomen beslissingen zoals gehoopt? Dit evaluatiemoment zorgt ervoor dat het traject flexibel blijft en dat we kunnen bijsturen waar nodig.

Stap 6: Terugblikken

Wat hebben we geleerd en bereikt?

Aan het einde van het traject kijken we samen terug. Zijn de doelen bereikt? Wat is goed gegaan, en wat kan anders in de toekomst? Dit reflectiemoment helpt om de resultaten te waarderen en biedt inzichten die de cliënt in de toekomst kan toepassen.

De kracht van mentorschap

Als mentor creëer ik ruimte voor cliënten om inzicht te krijgen in hun eigen situatie en keuzes. Het gaat erom dat zij regie houden over hun leven, met ondersteuning waar nodig. Mijn aanpak draait om helderheid, vertrouwen en samenwerking, zodat cliënten sterker staan in hun eigen proces.

Wil je meer weten over mijn werkwijze als mentor? Neem gerust contact op, en samen bespreken we de mogelijkheden!

Wat kan een mentor voor je doen?

Steffi legt het eenvoudig uit …