je hoofd leegmaken


Hij laat de vergeelde bladeren
van de tak van het hart dwarrelen
zodat er voortdurend
groene bladeren kunnen ontspruiten.

– Roemi

Natuurlijk wist ik al lang dat het goed is voor je gezondheid om erop uit te trekken in de natuur. Lekker even je hoofd leegmaken… Maar toen ik zelf op zoek ging naar de bronnen van herstel kwam ik tot de ontdekking dat alles in mijn omgeving — uitzicht, geluiden, kleuren en geuren — een geweldige uitwerking heeft op mijn emoties.

Terugverlangen

We proberen ons zo goed mogelijk aan te passen aan het leven in de stad, maar er sluimert een onbewust verlangen in de mens naar zijn groene baarmoeder, zijn bakermat en oermilieu. We hebben behoefte aan contact met een levende groene bodem en ruisend groen dak. De stadse mens trekt de natuur in om zich uit te leven, zich te ontladen en te herscheppen. Bovendien brengt een stevige wandeling je niet alleen naar het hart van het landschap, het brengt je ook bij de kern van jezelf.

Vanuit verbondenheid iets willen betekenen

Vanuit dit besef en een groeiende liefde voor de natuur en het landschap ontstond toen ik zo op zoek naar mijzelf een behoefte meer te weten over en iets te doen voor het onderhoud van het landschap en het behoud van de natuur. Ik werd lid van de Vereniging tot behoud van natuurmonumenten, de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde en ging als vrijwilliger aan de slag voor de Stichting Landschapsbeheer Zuid Holland.

Dat de natuur bijdraagt aan emotioneel herstel zie je aan de glimlach op ons gezicht bij het verschijnen van een regenboog. Geuren die herinneringen naar boven doen komen, een stevige wind die je helpt los te laten, een verfrissende duik in een koel meer waardoor je je weer schoon voelt.